czwartek, 21 marca 2013

ciasto makowe, makowiec

Coś dla miłośników maku... delikatne, wilgotne ciasto makowe, niezbyt trudne...
Składniki:
300g maku 
8 jajek
250g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 czubate łyżki kaszy manny
2 czubate łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 20min, następnie przelewamy mak przez sitko i zostawiamy do wystygnięcia, jak będzie ostudzony dwukrotnie mielimy przez maszynkę. W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę, dodajemy bułkę tartą, kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielony mak, wszystko miksujemy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając (już nie mikserem lecz łyżką). Przygotowaną masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy ok. 45-50min w temp. 180 stopni. 
        To jest ukochane ciasto mojego męża, ja osobiście wolę te ciasto z kremem. Ciasto przekrajamy na pół, przekładamy kremem z tego przepisu [klik].

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly