wtorek, 26 marca 2013

babka piaskowa, piasek

Babka piaskowa, pyszna, delikatna babka, sprawdzony przepis robiony kilka razy w roku, nie tylko na święta Wielkanocne, pomimo, że babka kojarzy się odrazu z Wielkanocą. Można robić w foremce na babkę a także polecam w zwykłej keksówce, wtedy można ładnie pokroić w około centymetrowe kawałki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Ja przed świętami robię z 3 dni wcześniej... Są dwie wersje wykończenia ciasta można całość polać polewą czekoladową, lub pozostawić taką prostą - wersja light :) 
Składniki:
2 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki tortowej (nie płaskie, nie czubate, takie pośrednie)
6 jajek
1 i ½ szkl cukru
250g margaryny
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego (można ominąć, jeśli ktoś nie lubi lub nie stosuje)

Przygotowanie: margarynę (w temp. pokojowej) z cukrem ucieramy na puszystą, jednolitą masę (naprawdę długo ucierać, żeby była puszysta), wbijamy po jednym jajku, każdorazowo miksując do uzyskania jednolitej masy, ciągle miksując wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy olej i aromat, a na samym końcu ocet. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej kaszą manną, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Czas pieczenia, zależy w dużej mierze od foremki, jeżeli będzie to keksówka to ok 45-50min, dwie małe foremki na babki to tez ok 45-50min, natomiast jeżeli będzie to jedna duża forma na babkę to ok 60-65min, ale naprawdę należy sprawdzać patyczkiem (suchą długą wykałaczkę wbijamy w środek i wyciągamy, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że upieczona).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly