niedziela, 10 marca 2013

toffi na krakersach

Słodkie ciasto bez pieczenia, na krakersach solonych, z masą budyniową, masą kajmakową, wykończone bitą śmietaną oprószoną kakao. Pysznie brzmi? i tak też smakuje, jest to alternatywa dla 3bita, na którego przepis tu [klik]
Składniki:
1 masa krówkowa - kajmakowa 400g
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 czubate łyżki cukru
375g margaryny (1 i  ½ kostki)
2 duże paczki krakersów solonych
1 duża śmietana 18%
2 śnieżki w proszku
kakao do posypania

Przygotowanie: w garnku gotujemy ok 900ml mleka. Resztę mleka, 3 opakowania budyniu i cukier rozrabiamy, wlewamy do wrzącego mleka, chwilę podgotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy 250g margaryny i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Do miski przekładamy masę krówkową dodajemy 125g margaryny i miksujemy na gładką jednolitą masę. W kolejnym naczyniu miksujemy śmietanę z 2 śnieżkami.
W blasze o wielkości 25x30cm układamy krakersy, później wykładamy masę budyniową, znowu krakersy, masę krówkową, znowu krakersy śmietanę i całość oprószamy kakao (lub  jak ktoś woli tartą czekoladą). Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zrobiłam. Jest fantastyczne! Na blogu kuchennym oczywiście też już jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, to polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  2. Witam, w takim razie za pierwszym razem ile dodajemy margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie nie dopisałam, kostkę 250g

      Usuń

Printfriendly