środa, 13 marca 2013

rogale z budyniem

Coś dla miłośników ciasta drożdżowego... Delikatne, pulchne rogale z nadzieniem budyniowym, oprószone cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi 32 sztuki, wydaje się dużo, ale znikają w mig :) 


Składniki na ciasto:
200ml mleka
4 i ½ szkl mąki
125g margaryny
½ szkl cukru
3 jajka
5 dag drożdży 
szczypta soli
Przygotowanie
- Mleko nagrzewamy, jak będzie letnie odlewamy ¼ szkl, a resztę zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy ¼ szkl cukru i margarynę. Odstawiamy do przestudzenia.
- ¼ szkl ciepłego mleka odlanego wcześniej, drożdże i ¼ szkl cukru mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).
- Do dużej miski wsypujemy 4 szkl mąki, dodajemy 3 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, oraz mleko z masłem i cukrem przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. 
W tym czasie przygotowujemy nadzienie

Składniki:
3 opakowania budyniu
750ml mleka
4 łyżki cukru
Przygotowanie: mleko gotujemy, do wrzącego dodajemy rozrobiony budyń z częścią mleka i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części rozwałkowujemy koło, dzielimy na 8 trójkątów (tak jak kroimy tort), nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch olejem lub rozpuszczonym masłem. Odstawiamy na 10min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 25-30min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

krok po kroku - zwijanie rogalików
Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly