poniedziałek, 4 sierpnia 2014

szarlotka, jabłecznik

Prosty przepis na jabłecznik czy jak ktoś woli szarlotkę. Spód słodkawy, ale nie przesadnie, warstwa kwaskowatych jabłek i kołderka z piany. Proste, a wyśmienite :). Przy okazji możemy użyć naszych polskich jabłek :)
Składniki na spód:
2 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
3 żółtka (białka zostawiamy do piany na wierzchu ciasta)
125g margaryny
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Rozkładamy na blasze o wymiarach 24x29cm. Widelcem nakłuwamy ciasto, wstawiamy do lodówki na 10min, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka góra dół, ładnie upiecze się też w piekarniku gazowym. Jak nagrzejemy piekarnik wstawiamy ciasto na 20min.
Składniki na warstwę jabłek:
1 kg jabłek (u mnie genewa)
2-3 czubate łyżki bułki tartej
Przygotowanie: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy rękoma sok z jabłek, przekładamy je do miski i dosypujemy 2-3 bułki tartej. 
Składniki na piankę:
3 białka (co zostały z przygotowania spodu)
1/2 szkl cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.

Jak ciasto już jest podpieczone przez 20min, to wykładamy równomiernie jabłka, a na wierzch pianę. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-25min. Zostawiamy do wystygnięcia. 

4 komentarze:

  1. Zrobię na pewno bo mam gości z Anglii w poniedziałek a szarlotkę lubią wszyscy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę pominąć śmietanę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć, ale ja ciasto nie będzie się kleiło to dodać jeszcze jedno jajko, lub serka waniliowego, lub mniej mąki dać

      Usuń

Printfriendly