wtorek, 19 sierpnia 2014

bułeczki pizzowe, mini pizza

Mięciutkie, grube ciasto, ulubione dodatki, podane z sosem - pyszna kolacja, lub obiad. Polecam!
Składniki na 8 bułeczek o średnicy ok 15cm:
ciasto:
3 szkl  mąki (0,5kg)  +do podsypania
30-40g świeżych drożdży
1/2 szkl mleka
3/4 szkl wody
2 łyżki oleju
szczypta soli i pieprzu, opcjonalnie suszone zioła (bazylia, tymianek, oregano)
Przygotowanie: drożdże zalewamy 1/4 szkl ciepłej wody, mieszamy aż się rozpuszczą, mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek wlewamy rozpuszczone drożdże. Zostawiamy na 30min (nie mieszamy). Po tym czasie dodajemy olej, 1/2szkl ciepłej (ale nie gorącej wody), 1/2 szkl ciepłego mleka, szczyptę soli, pieprzu i zioła. Mieszamy ręką, ciasto będzie się kleiło, ale chwilę tak mieszamy. Myjemy ręce, na blacie lub stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto z miski i podsypując mąką zagniatamy, pamiętajmy, żeby nie dodać za dużo mąki, bo bułeczki będą twarde. Gotowe ciasto wkładamy do miski posypanej mąką, zakrywamy ścierką, zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, w tym czasie podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto wykładamy ponownie na blat lub stolnicę posypane delikatnie mąką, nożem kroimy na 8 cześci. Każdą cześć rozgniatamy palcami na placki o grubości ok. 0,5cm, wykładamy na natłuszczoną blachę (tą od piekarnika). Zakrywamy ścierką na czas przygotowywania dodatków. 
Dodatki:
ulubione, na jakie mamy ochotę.
U mnie kiełbasa, ogórek i papryka konserwowe, kukurydza z puszki, ser żółty.

Bułeczki smarujemy albo koncetratem pomidorowym, albo keczupem, wykładamy dodatki, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika na ok 15-20min, 200 stopni, grzałka dół plus termoobieg, grzałka góra- dół lub funkcja pizza. Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. 

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly