wtorek, 5 marca 2013

blok czekoladowy

Kolejny niezapomniany smak dzieciństwa, do którego często się wraca z uśmiechem na twarzy. Słodki, czekoladowy blok z herbatnikami w środku, sycący, bardzo podzielny.... i co najważniejsze pyszny!
Składniki:
250g margaryny
1 szkl cukru
½ szkl wody
3 czubate łyżki kakao (jak ktoś lubi bardziej czekoladowe można dać więcej)
mleko w proszku (1 opakowanie 500g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
3 duże paczki herbatników

Przygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, kakao, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku, masa ma być gęsta, dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki, mieszamy całą masę. Wąską formę wykładamy folią spożywczą, przekładamy masę, kilka razy uderzamy formą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. 
Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly