środa, 17 września 2014

muffiny z jabłkiem i kruszonką

Proste mufinki z jabłkiem, cynamonem, posypane słodką, chrupiącą kruszonką. 
Składniki na 8 sztuk:
1 szkl mąki (szklanka o pojemności 250ml)
1/3 szkl mleka
7 dag masła
3 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
odrobina cynamonu
1 jabłko

Zaczynamy od przygotowania kruszonki
1 czubata łyżka masła
1 1/2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
wszystkie składniki łączymy, otrzymamy sypką kruszonkę, odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie: składniki mokre: masło rozpuszczamy (ja w mikrofali przez 15sekund), dodajemy do rozpuszczonego masła zimne mleko (jeżeli masło z mlekiem będzie ciepłe zostawiamy do wystudzenia, a jeżeli będzie miało temperaturę pokojową to dodajemy jajka), następnie dodajemy 2 jajka, wszystko dokładnie łączymy (przy pomocy miksera). Składniki suche: do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, mieszamy. Do suchych składników wlewamy przygotowane składniki mokre, mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (2/3 wysokości), posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra dół) na 30min, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. 

1 komentarz:

Printfriendly