sobota, 20 września 2014

snickers bez pieczenia

Pyszna, słodka bomba kaloryczna. Warstwy czekoladowo - kajmakowo - orzechowe z pysznych wierzchem z batonikami i orzeszkami. Przepis dostałam od koleżanki.
Składniki:
1 litr mleka
1 i 1/4 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl cukru
szczypta soli
1 masa kajmakowa o smaku orzechowym
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
1 łyżka kakao
1/4 szkl śmietany 30-36%
3 batony snickers
garść orzeszków ziemnych solonych 
herbatniki (32 sztuki lub więcej w zależności od wielkości foremki)
Przygotowanie: 3 szkl mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąkę, cukier, sól, do gotującego się mleka wlewamy masę i ciągle energicznie mieszamy, zagotowujemy, masa będzie gęsta. Gorącą dzielimy na pół, do połowy dodajemy masę kajmakową i mieszamy, do drugiej pokruszoną gorzką czekoladę i kakao - mieszamy. Masy odstawiamy. Foremkę (min. 8x22cm - keksówka) wykładamy folią spożywczą układamy warstwę herbatników, wykładamy część masy czekoladowej (masę można podzielić na 2-3 części), herbatniki, masę kajmakową, herbatniki itd do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy herbatniki, zostawiamy do przestygnięcia. Jak będzie miało temperaturę pokojową, wówczas, w kąpieli wodnej (na garnek z wrzątkiem ustawiamy miskę) podgrzewamy śmietankę i mleczną czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewamy ciasto, układamy kawałki snickersów oraz orzeszki ziemne. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
*Polecam ułożyć snickersy rzędami tak, żeby można było między nimi pokroić ciasto, ponieważ są twarde i ciężko się je kroi. 

16 komentarzy:

  1. Faktycznie - bomba kaloryczna! Ale musi świetnie smakować, bo wygląda genialnie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow. Nie chce nawet wiedzieć ile to ma kalorii, ale wygląda i na pewno smakuje super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem! Wygląda niesamowicie. Aż mam ochotę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany,ale to musi smakować pysznie ja bym jeszcze troszkę dodała masła orzechowego tego słonego mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast masy kajmakowej można dać masło orzechowe, lub pół na pół. Właśnie z tą słodyczą idealnie komponują się słone orzeszki co sa na wierzchu, wiec i masło orzechowe również bedzie świetne :)

      Usuń
  5. Raczej bomba smakowa, no i kaloryczna też :D
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda apetycznie. Kradnę przepis do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. O, WOW! Fantastycznie się prezentuje, a jak musi pysznie smakować, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie słodkie; takiemu nie umiałabym się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly