poniedziałek, 15 września 2014

duszone podudzia z kurczaka

Banalne danie z kilku składników w 50min. Mięciutkie, delikatne mięso, w sosie własnym, do tego sałatka i ziemniaki, naprawdę pyszny zwykły obiad.
Składniki:
podudzia z kurczaka (u mnie 8 sztuk)
1 duża cebula
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, słodka papryka, koperek
mąka
olej
Przygotowanie: podudzia myjemy, osuszamy, posypujemy vegetą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka**, jak zacznie się rumienić zdejmujemy do rondla w którym będziemy dusić, lub na talerz jeżeli chcemy dusić na patelni. Na tą sama patelnię wkładamy podudzia, podsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla na cebulę, lub jeżeli będziemy dusić na patelni, to wrzucamy cebulę na patelnię z podudziami. Zalewamy wodą do połowy wysokości podudzi, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok 40min. Po tym czasie sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z zimną wodą, ponownie zagotowujemy, posypujemy koperkiem i gotowe :)
* można zdjąć skórę z kurczaka, ale ja zostawiam wówczas nie rozwala mi się podczas duszenia
** można dodać marchewkę w plasterkach

7 komentarzy:

  1. Hej, nie napisałaś czym zalewamy do połowy wysokości podudzi, wśród składników do zalania jest tylko olej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis testujemy jutro na obiad, na pewno pochwale się odczuciami

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobie dziś. Mam nadzieję, że wyjdzie i małżonkowi będzie smakować 😀

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly