środa, 17 września 2014

kotlety mięsno-pieczarkowe

Kotlety z mięsa mielonego i z pieczarek. Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi. Wilgotne, soczyste, bardzo smaczne.
Składniki na 10-12 kotletów:
0,5kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
300g pieczarek
1 cebula
1 bułka kajzerka
2 jajka
bułka tarta
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie: do miski wrzucamy mięso mielone, 1 jajko, bułkę kajzerkę namoczoną w wodzie i odciśniętą, drobno pokrojoną cebulę, pieczarki (same główki) starte na tarce o grubych oczkach, vegetę i pieprz. Całość wyrabiamy, jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą. Formujemy kotlety, zanurzamy w rozmąconym jajku, panierujemy w bułce tartej, smażymy na oleju na złoto. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly