czwartek, 11 września 2014

pulpety w sosie pieczarkowym

Wg mnie pulpety są szybkim i prostym daniem, a za każdym razem można przygotować je inaczej w innym sosie, można podawać z ziemniakami, makaronem, pesso lub kaszą, ryżem. Tym razem polecam w sosie śmietanowo - pieczarkowym. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami (podgrzybki, prawdziwki, kurki itd)
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
bułka (kajzerka)
bułka tarta
jajko
1 duża cebula
300g pieczarek lub innych grzybów
przyprawy: vegeta (domowa vegeta) , pieprz
300ml śmietany 30-36%
mąka
Przygotowanie: do miski wkładamy mięso mielone, w drugim naczyniu bułkę namaczamy w wodzie - odciskamy z wody i dodajemy do mięsa, dodajemy również jajko, przyprawy, mieszamy i dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, aby masa mięsna była zwarta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, z mięsa formujemy małe kuleczki, chwilę podsmażamy na patelni. Pulpety przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, nie musi być drobno pokrojona, następnie do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy, smażymy do momentu, aż zacznie się rumienić. Przekładamy do garnka z pulpetami, zalewamy wodą (wody tyle, żeby składniki były zalane) gotujemy pod przykryciem ok 30min, po tym czasie wlewamy śmietanę i zagotowujemy, zagęszczamy odrobiną mąki rozprowadzonej w wodzie, przyprawiamy pieprzem i vegetą. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale bym zjadłam obiad idealny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly