poniedziałek, 9 grudnia 2013

tort ananasowy, tort pina colada

Ten tort kojarzy mi się z każdymi urodzinami w naszej rodzinie, bo zawsze był. Tort na bazie biszkoptu, z warstwą mocno kokosową, przełożony kremem z soku ananasowego z kawałkami ananasów. Słodki, wilgotny, bardzo podzielny, z przepisu wychodzi ok 2,3 kilogramowy tort. Tym razem dekorowany na urodziny dziecka (dekoracja to bita śmietana barwiona barwnikiem spożywczym, oraz kotek z masy marcepanowej własnoręcznie stworzony). Dekoracja może być skromniejsza, czyli pokryty bitą śmietaną i posypany wiórkami.
Tort o średnicy 27cm.
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 2-3 placki (w tym torcie potrzebujemy 2).

Warstwa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
20 dag cukru pudru
6 białek
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, małymi porcjami dodajemy cukier puder, ciągle miksując. 
Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy o spodzie wyłożonym papierem, pieczemy 20-30min do złotego koloru. Ostudzić.
Krem ananasowy: 
3 żółtka
1 margaryna
¾ szkl cukru pudru
2 puszki ananasów w plastrach
1 opakowanie budyniu śmietanowego
Przygotowanie: otwieramy puszki z ananasami, do garnka wlewamy sok z ananasów, a ananasy odkładamy na sitko, aby pozbyć się resztek soku. Odlewamy  pół szklanki soku w której mieszamy budyń, żółtka, cukier, resztę zagotowyjemy, do wrzącego soku wlewamy przygotowaną mieszankę (budyń, żółtka, cukier), zagotowujemy ciągle mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia, do letniego dodać margarynę i zmiksować na puszysty krem. Ananasy pokroić bardzo drobno, czym drobniej pokroimy tym lepiej będzie się kroił tort. 

Poncz: 1szkl ciepłej wody, sok z połówki cytryny i 1 płaska łyżka cukru. Ostudzić.
Składamy tort. Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy 1/4 kremu, układamy połowę ananasów, smarujemy 1/4 kremu, układamy warstwę kokosową, smarujemy 1/4 kremu, układamy pozostałe ananasy, smarujemy kremem i układamy biszkopt, nasączamy ponczem. Można używać mniej kremu, którym posmarować boki i wierzch tortu, lub zrobić bitą śmietanę. 
Bita śmietana: 
400ml śmietany kremówki (30-36%)
3 czubate łyżki cukru pudru
Ubijamy na wysokich obrotach miksera. Przekładamy do rękawa cukierniczego, lub do woreczka (polecam woreczki do pieczenia, mają sztywniejszą folię) i bawimy się w dekorowanie.


2 komentarze:

Printfriendly