niedziela, 29 grudnia 2013

mrowisko

Tym razem coś mojego regionalnego. Mrowisko jest smakołykiem z Podlasie. Jest to nic innego jak cieniutkie faworki z słodkim syropem lub miodem posypane makiem. Można przechowywać nawet do miesiące, lecz wątpię czy u kogoś aż tyle postoi.
Składniki na dwa spore mrowiska, lub jedno wielgaśne:
250ml śmietany 18%
5 żółtek
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
cukier puder
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Wyrabiane ciasto nie powinno przylegać do stolnicy, jeżeli przywiera dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto po przekrojeniu powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza, wtedy jest dobrze wyrobione. Okrajamy kawałek ciasta, stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy, na grubość 1-2mm, najlepiej jest wałkować w jedną stronę, aby powstał podłużny płat ciasta, kroimy w wąskie trójkąty. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron. Ważne, aby oleju było tak dużo, żeby smażone chrusty nie dotykały dna.

Do polania możemy wykorzystać miód płynny, lub przygotować syrop
Syrop:
150-200ml miodu
pół szklanki wody
czubata łyżka masła
czubata łyżka cukru
Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, i gotujemy ok 10min, co jakiś czas mieszając. Ostawiamy do przestygnięcia, na taki czas, żeby nie było bardzo gorące.

Przygotowane chrusty układamy warstwami na talerzu, na każdą warstwę polewamy troszkę syropu, posypujemy makiem, i tak układamy kopiec. Zostawiamy do wystygnięcia. 

2 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, aż ślinka cieknie:) jak znajdę chwilę czasu to z pewnością wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly