Świąteczne ciemne pierniczki, zapach przyprawy korzennej w całym domu, a i wiele radości w dekorowaniu lukrem. Te pierniczki powinny poleżeć ok 2-3 tygodnie wówczas miękną, ale gwarantuję, że do świat połowa znika. Przepis od Marty.
Składniki na ok 160szt.
2 margaryny (500g)
500g miodu
300g cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
4 całe jajka
1,5kg mąki
1,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie: Osobno rozpuszczamy margarynę i miód, odstawiamy do przestudzenia (nie musi być zimne, może być ciepłe). Kawę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, wody tylko tyle aby się rozpuściła kawa. 3 żółtka ucieramy z cukrem dodajemy wszystkie składniki (miód, mąka, margaryny, kawę, kakao, jajka, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika). Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia (ok 1godziny). Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy na grubość 3-5mm, podsypując mąką, wykrawamy kształty, układamy na blasze do pieczenia, pieczemy przez 15min w 170 stopniach. Z porcji wychodzi ok 6 blach ciasteczek. Po wystudzeniu możemy udekorować lukrem. Wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz