poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pizza wiejska

Przepisów na ciasto do pizzy jest kilka, jedne dłużej się robi, drugie raz dwa. Oto przepis na najszybsze ciasto, najczęściej robione u mnie w domu. Pizza wiejska z dodatkiem jajka, boczku, kiełbasy, szczypiorku i wiele innych...
Składniki na ciasto:
2szkl mąki pszennej
3/4 szkl wody
2,5 dag drożdży
szczypta soli, odrobina bazylii, oregano i tymianku
Przygotowanie: mąkę wsypujemy do miski, drożdże wkładamy do szklanki zalewamy ciepłą, lecz nie wrzącą wodą, rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki, dodajemy sól, zioła i chwilę wyrabiamy ciasto, jak za bardzo klei się należy podsypać mąką. Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy przygotowane ciasto i rozwałkujemy lub uciskamy palcami (u mnie średnica spodu to ok 32cm). Odstawiamy na bok.
Dodatki:
1/2 puszki pomidorów blendujemy z dodatkiem vegety, pieprzu i bazylii
kiełbasa
boczek parzony
szynka wiejska
1 jajko ugotowane na twardo
3 łyżki kukurydzy konserwowej
kilka kawałków papryki konserwowej pokrojonej w plastry
szczypiorek
starty ser żółty
Sos rozprowadzamy na cieście, układamy dodatki, posypujemy serem żółtym i pieczemy ok 15-20min w 200 stopniach. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jadłam. Przepyszna ;)

    Zapraszam--> http://patrycja-patrishia-klodzinska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za wykorzystanie przepisu, polecam inne przepisy nie tylko na pizzę, pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly