środa, 26 czerwca 2013

schab w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Może nie wygląda za ładnie, ale obiecuję w smaku pyszny, kawałek chudego schabu w sosie na bazie śmietany i pieczarek. Doskonale smakuje z ziemniakami. 
Składniki:
6 plastrów surowego schabu
2 średniej wielkości cebule
20dag pieczarek
400ml śmietany 30% lub 36%
300ml bulionu ( z 1 kostki rosołowej)
olej
mąką do zagęszczenia
przyprawy: vegeta, pieprz
Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju podsmażamy chwilę schab z obu stron ( po 1min na stronę). Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, na patelnię z olejem po podsmażaniu schabu wrzucamy cebulę podsmażamy ok 1,5min, dodajemy pieczarki, smażymy ok 3min. Do garnka wkładamy podpieczony schab, pieczarki z cebulą, zalewamy bulionem i gotujemy ok 1h 20min, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy vegetą i pieprzem, mąkę rozprowadzamy z wodą i wlewamy do gotującego się, w ten sposób zagęścimy sos. Podajemy z ziemniakami, makaronem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly