Pyszny, każdemu znany tort śmietanowy z owocami, a że mamy sezon truskawkowy to tort truskawkowy. Krem na bazie śmietany i serka mascarpone, wilgotne placki biszkoptu i pełno truskawek. Pyszności! Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com. Polecam NIEBO W GĘBIE!
Składniki na biszkopt robiony wg TEGO PRZEPISU :
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.
Składniki na krem śmietankowy:
400ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
¾ szkl cukru pudru lub mniej zależy od słodkości owoców
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.
Owoce: u mnie ok 700g truskawek, mogą być jagody, jeżyny, maliny, borówki, brzoskwinie z puszki, wiśnie i inne owoce jakie kto zapragnie.
Przygotowanie tortu:
jeden spód układamy na paterze nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu. Wykładamy 1/3 kremu, rozprowadzamy równo, układamy warstwę owoców pokrojonych w mniejsze kawałki. Przykrywamy kolejnych plackiem biszkoptu, nasączamy, dodajemy krem, owoce, układamy kolejny placek, nasączamy wygładzamy boki ciasta kremem, obsypujemy czekoladą, migdałami, orzechami, lub pozostawiamy w kremie, na wierzch ozdabiamy szprycą z reszty kremu i owocami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, podajemy schłodzony. Smacznego!!!
wygląda pysznie...właśnie sie robi mój walentynkowy tort,zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń