niedziela, 30 czerwca 2013

pizza z szynką i pieczarkami

Kolejny pomysł na pizzę, tym razem prosta, niewielka ilość składników, a jaka pyszna. Polecam!
Składniki na ciasto:
2szkl mąki pszennej
3/4 szkl wody
2,5 dag drożdży
szczypta soli, odrobina bazylii, oregano i tymianku
Przygotowanie: mąkę wsypujemy do miski, drożdże wkładamy do szklanki zalewamy ciepłą, lecz nie wrzącą wodą, rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki, dodajemy sól, zioła i chwilę wyrabiamy ciasto, jak za bardzo klei się należy podsypać mąką. Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy przygotowane ciasto i rozwałkujemy lub uciskamy palcami (u mnie średnica spodu to ok 32cm). Odstawiamy na bok.
Dodatki:
1/2 puszki pomidorów blendujemy z dodatkiem vegety, pieprzu i bazylii (a dla chcących szybko zrobić, to po prostu polać keczupem)
kilka plasterków szynki gotowanej pokrojonej w paski lub kostkę
5-6 średniej wielkości pieczarek pokrojonych w plastry
1 kulka mozzarelli pokrojonej w kostkę
2-3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
starty ser żółty
Sos rozprowadzamy na cieście, układamy dodatki, posypujemy serem żółtym i pieczemy ok 15-20min w 200 stopniach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly