niedziela, 30 czerwca 2013

ciasto grysikowe z truskawkami

Kasza manna albo ją się kocha albo nienawidzi, my uwielbiamy pod każdą postacią, zatem ciasto z kaszą manną też uwielbiamy. Idealne na ciepłe, upalne, letnie dni, zimne ciasto z owocami i galaretką. Pyszności :) pomysł zaczerpnięty z mojewypieki.com
Składniki:
1 litr mleka
1 szkl sypkiej kaszy manny
¾ szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 galaretki truskawkowe
2 paczki herbatników lub spód biszkoptowy 
owoce: u mnie truskawki
Przygotowanie: dwie galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia . Mleko z cukrami zagotowujemy, do wrzącego dodajemy szklankę kaszy manny ciągle mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki, jak pomimo wszystko powstaną masę potraktować blenderem. Zagotować. W foremce 20x20cm lub w tortownicy o śr. 20-23cm układamy herbatniki, wlewamy gorącą masę, chwilę przestudzamy, do ciepłej wciskamy truskawki do połowy ich wysokości. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, jak będzie miało temp. pokojową wstawiamy do lodówki na 30min, po tym czasie wlewamy galaretki i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę, aby galaretka stężała. 
Porada: tortownicę wykładam folią spożywczą, wtedy ładniej się wyciąga z formy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly