środa, 11 listopada 2015

tort Ciasteczkowy Potwór i muffinki Elmo

Zestaw urodzinowy. Tort zrobiony na Ciasteczkowego Potwora, wnętrze tortu jakie kto chce, kilka przepisów jest TUTAJ. Muffinki również kto jakie chce, u mnie najlepsze czekoladowe z kawałkami czekolady, przepis TUTAJ.
Potrzebne będą:
ciasteczka oreo (buzie Elmo i uśmiech Ciasteczkowego Potwora)
ciasteczko typu pieguski (to je będzie zjadał Ciasteczkowy potwór)
masa cukrowa - biała oraz odrobina czarnej (oczy Ciasteczkowego Potwora)
niebieska i czerwona posypka waflowa - można zakupić na allegro
pomarańczowe noski dla Elmo - żelki na wagę zakupione w Biedronce, żelki są w kształcie serca, po przekrojeniu na pół, nadają się idealnie na nosek)
draże śmietankowe to oczy Elmo

Tort Ciasteczkowy Potówr:
Przygotowany tort pokrywamy kremem najlepiej śmietankowym, w celu lepszego efektu można zabarwić na niebiesko. Z 4 ciasteczek oreo pozbywamy się kremu, a resztę rozdrabiamy przy pomocy rozdrabniacza z blendera. Na torcie delikatnie zaznaczamy uśmiech Potwora, a następnie usypujemy uśmiech. Pozostałą część tortu posypujemy niebieską posypką. Na odrobinę kremu przyklejamy ciasteczko Piegusek. 

Robimy oczy z masy cukrowej:
20 ml wody
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka glukozy spożywczej
cukier puder
Do rondla wlewamy wodę, wysypujemy żelatynę i glukozę, zostawiamy na 5 min, następnie chwilę podgrzewamy uważając żeby nie zagotować, mieszamy aby rozpuściła się żelatyna i wsypujemy w małych ilościach cukier puder, ciągle mieszając, jak będzie już gęste, to przekładamy na blat, a najlepiej na matę silikonową, posypaną cukrem pudrem. Zagniatamy rękoma dosypując cukru pudru. Masa nie może być zbyt rzadka, a też nie za twarda, bo będzie się kruszyła. Odrobinę masy zabawiamy na czarno (masa będzie wykorzystana również do oczu Elmo) Z pozostałej białej masy formujemy dwie kulki. Po wyschnięciu oczu, miejsce gdzie oczy będą dotykały do tortu smarujemy rozpuszczoną biała czekoladą (ponieważ masa w kontakcie z kremem zacznie się rozpuszczać).
Muffinki Elmo:
Gotowe, wystudzone babeczki, smarujemy kremem (może to być krem z tortu, o ile Wam został, lub ubijamy na sztywno 150ml śmietany 30-36%, dodajemy  100g serka mascarpone i odrobinę cukru pudru, miksujemy do połączenia składników). Ciasteczko oreo dzielimy na pół, przecinamy na pół. Połówkę przyklejamy do babeczki, następnie posypujemy czerwoną posypką waflową. Do draża przyklejamy małą kropkę z czarnej masy cukrowej, dwie draże wtykamy do babeczki a następnie nosek z żelka pomarańczowego. Gotowe muffiny trzymamy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

żelki na noski Elmo ;)

2 komentarze:

Printfriendly