niedziela, 8 listopada 2015

drożdżowe racuchy z jabłkiem i gruszką

Placuszki z jabłkiem i gruszką. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Najlepiej smakują cieplutkie, oprószone cukrem pudrem. 
Składniki:
500g mąki pszennej
50g drożdży
300ml mleka lekko ciepłego
1 jajko
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
1 duże jabłko
2 gruszki
olej do smażenia
Przygotowanie: do dużej miski wsypujemy mąkę dodajemy szczyptę soli, robimy dołek, do którego rozdrabniamy drożdże i zasypujemy cukrem, wlewamy 100ml mleka, odstawiamy na 15min, w tym czasie drożdże się rozpuszczą. Do masy dodajemy 1 jajko i resztę mleka, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5godz, ciasto powinno zwiększyć objętość 3-4 krotnie. Po wyrośnięciu dodajemy jabłka i gruszki pokrojone w drobną kostkę, mieszamy i odstawiamy na 15min do ponownego wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, łyżką nabieramy ciasto i smażymy niewielkie placuszki na złoto na niewielkim ogniu, odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly