środa, 11 listopada 2015

Tort z okazji Chrztu

Zdarzyło mi się zrobić dwa podobne torty na Chrzest. Pierwszy wersja dla Chłopczyka, drugi dla Dziewczynki. Torty są proste, wręcz minimalistyczne, obsypane posypką waflową z dekoracjami z masy cukrowej. Taki tort waży ok 3,5-4 kg, ma wymiary 25cm x 30cm x 10cm.
Biszkopt. Na blachę o wielkości 24x28cm potrzebujemy biszkopt z 7 jajek.

Składniki:
7 jajek
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 szkl cukru (ja dałam cukier puder)
1/2  szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód formy o średnicy 24x28cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od formy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

Krem śmietanowy:
700ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
1/4 szkl cukru pudru lub wg.własnych upodobań
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.

Poncz do nasączania:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

W zależności od tego jakiego smaku chcemy tort przygotowujemy:
-mus truskawkowy lub inny owocowy
- masę kajmakową
- masę z nutelli: 250g serka mascarpone porządnie miksujemy z 5 łyżkami nutelli
lub jakikolwiek inny smak.
Mój tort był z musem truskawkowym z tego przepisu KLIK.

Składamy tort. Biszkopt nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, wykładamy połowę musu, 1/3 masy śmietankowej, znowu biszkopt, nasączamy 1/3  ponczu, wykładamy mus i 1/3 masy śmietankowej. Na wierzch biszkopt, nasączamy, a następnie pokrywamy pozostałym kremem, boki i wierzch.
Na pokrycie całego tortu potrzeba 40g posypki waflowej. Posypkę można kupić na allegro, wpisując "posypka waflowa". Najłatwiej jest brać posypkę w rękę i delikatnie posypywać, a na bokach dociskać ręką. Aby lepiej się nakładało, a brzegi były równiejsze, przed posypaniem tort można schłodzić ok 1-2 godziny. Po posypaniu, płaską dużą packą dociskamy posypkę.

Ozdoby z masy cukrowej. Należy pamiętać, że masa cukrowa rozpuszcza się w kontakcie z kremem śmietankowym, jeżeli chcemy położyć cokolwiek z masy należy, albo położyć tuż przed podaniem, albo miejsce styku masy cukrowej z kremem posmarować rozpuszczoną białą czekoladą (kawałek czekolady podgrzewamy chwilę w mikrofali, a następnie dekorację z masy cukrowej smarujemy pędzelkiem). Innym wyjściem jest pokrycie tortu w miejscach gdzie będą ozdoby masą maślaną, a nie kremem śmietankowym. Masę maślaną przygotowujemy miksując masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. 

Dekoracje z masy cukrowej. Z przepisu poniżej wychodzi masy wielkości piłki tenisowej.
20 ml wody
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka glukozy spożywczej
cukier puder
Do rondla wlewamy wodę, wysypujemy żelatynę i glukozę, zostawiamy na 5 min, następnie chwilę podgrzewamy uważając żeby nie zagotować, mieszamy aby rozpuściła się żelatyna i wsypujemy w małych ilościach cukier puder, ciągle mieszając, jak będzie już gęste, to przekładamy na blat, a najlpiej na matę silikonową, posypaną cukrem pudrem. Zagniatamy rękoma dosypując cukru pudru. Masa nie może być zbyt rzadka, a też nie za twarda, bo będzie się kruszyła. 
- Przygotowaną masę przechowujemy w folii, bo w kontakcie z powietrzem twardnieje.
- Jeżeli chcemy zabarwić ją, wówczas dodajemy barwnik i ugniatamy do momentu całkowitego wymieszania barwnika. Ja używam barwników w proszku.
- Jeżeli podczas wykonywania ozdób masa wydaje się zbyt twarda, możemy ją podgrzać dosłownie 3 sekundy w mikrofali a następnie ugnieść w rękach
- poszczególne elementy masy możemy łączyć ze sobą za pomocą wody.
- jeżeli chcemy wałkować masę to matę i wałek smarujemy olejem jadalnym, wówczas nie przykleja się.
Przygotowanie tabliczki z napisem. Najlepiej jest wycięcie wzoru z kartki, następnie wycięcie z rozwałkowanej masy, sklejenie jednej i drugiej warstwy odrobiną wody. Literki wykonujemy z małych kawałków masy wałkowanych i następnie składanych w literki. Literki przyklejamy do tabliczki odrobiną wody. 

misie i inne dekoracje zależą tylko od naszej wyobraźni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly