wtorek, 9 czerwca 2015

muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady

Pyszne, wilgotne, czekoladowe, nie za słodkie muffinki z kawałkami czekolady. Przepis pochodzi z opakowania kakao Wawel ;)
Składniki na 12 sztuk:
2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
4 płaskie łyżki kakao
1/2 szkl cukru pudru
1 kostka masła (200g)
3/4 szkl mleka
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie: w rondelku rozpuścić masło, jedną tabliczkę czekolady, nie gotować, do rozpuszczonego dolewamy powoli ciągle mieszając podgrzane ciepłe mleko. Odstawiamy do wystudzenia. Do naczynia wsypujemy mąkę, szczyptę soli, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy na jasną masę z cukrem pudrem i ekstraktem wanilii. Do suchych składników wlewamy jajka i wystudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, przygotowaną masę wlewamy do 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15-25min - do suchego patyczka. Wierzch babeczek można polać rozpuszczoną czekoladą. 

3 komentarze:

  1. Jak na muffinki to dużo różnych składników, ale widzę że wyszły ładne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly