Ciasto bez pieczenia, z herbatnikami z serem. Efektowne, a niezbyt pracochłonne. Polecam!
Składniki:
0,5kg twarogu półtłustego (może być również chudy)
1 szkl cukru pudru
200g masła w temperaturze pokojowej
łyżka kakao naturalnego
36 herbatników
opcjonalnie odrobina waniliowego ekstraktu - nie polecam olejków aromatycznych, ciasto wówczas pachnie sztucznością
polewa: tabliczka mlecznej czekolady
50ml śmietanki 30-36%
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolita, puszystą, jasną masę, dodajemy wcześniej zmielony twaróg (można użyć blendera, nie koniecznie mielić przez maszynkę), miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao, do drugiej opcjonalnie ekstrakt wanilii.
Na folii aluminiowej (łatwiej będzie złożyć chatkę) układamy 3 rzędy po 6 herbatników. Smarujemy masą z kakao, zostawiając czubatą łyżkę masy, zakrywamy ponownie herbatnikami, smarujemy jasną masą, a przez środek pasek masy kakaowej. Delikatnie podnosząc folię z jednej strony składamy do środka, następnie z drugiej strony do środka, delikatnie przyciskamy herbatniki w kształt trójkąta, wygładzamy krem, owijamy folią i wkładamy do lodówki, na ok 2-3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy z 50ml śmietanki 30-36%, polewamy ciasto, i wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc (kilka godziny). Smacznego!
Ślicznie wygląda i wydaje się niezbyt pracochłonne. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dziecinstwa...
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, ze wyszło pycha :) pozdrawiam
Usuń