niedziela, 8 listopada 2015

zakręcona brioszka

Pyszne drożdżowe bułeczki. Niesamowicie wyglądające, o ciekawej nazwie "zakręcona brioszka". Przepis pochodzi z bloga addio pomidory.
Składniki na 8 sporej wielkości bułeczek:
2 szkl mąki zwykłej tortowej (pszennej)
3 czubate łyżki cukru
15g świeżych drożdży
2/3 szkl mleka
75g masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mleka w proszku
oraz: jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem i cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, mleko w proszku, szczyptę soli, dodajemy jajko, miękkie masło, oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Formujemy zakręcone brioszki, czyli kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości 10x20cm, nacinamy nożem pod skosem w odstępach co 1cm, zwijamy, i skręcamy - dokładne wykonanie przedstawiają zdjęcia poniżej. Gotowe brioszki przekładamy na blachę do pieczenia, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15min bez termooobiegu tylko grzałka góra dół, a następnie na 5 min z termoobiegiem. Gotowe upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale ładne ;p i smaczne na pewno, a ja już nie wiem kiedy wszystkie "zachomikowane" przepisy wypróbuję :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne i jak dobrze wyroslo :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly