środa, 28 maja 2014

zupa z młodej kapusty z koperkiem

Pyszna zupa ze świeżej, młodej kapusty z marchewką, ziemniakami i dużą ilością koperku. Polecam
Składniki:
1 porcja rosołowa lub kość schabowa
woda ok 2-3 lity
1 mała główka młodej kapusty
1 duża marchewka
4-5 ziemniaków
2-3 łyżki śmietany 12-18%
1 czubata łyżeczka mąki
koperek
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę, dodajemy porcję rosołową lub kość schabową, po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w plasterki marchewkę, gotujemy ok 1 godziny, po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości, następnie przyprawiamy, dodajemy koperek. Śmietanę, mąkę mieszamy w odrobinie zimnej wody, dodajemy do gotującej się zupy. Gotowe!

1 komentarz:

Printfriendly