niedziela, 18 maja 2014

pizza z patelni

Fajna alternatywa dla tych co nie mają piekarnika, lub co chcą zjeść inną pizzę. Pizza faktycznie w smaku jest inna niż ta tradycyjna, nam bardzo smakowała, chociaż i z piekarnika też lubimy. Dodatki według uznania. Aby wyszła chrupiąca i mięciutka w środku, oraz nie spalona trzeba trzymać się kilku zasad, o których w opisie poniżej. Przepis z grupy na fb... pozdrawiam wszystkich :)
Składniki na 2 pizzę o średnicy ok 25cm (u mnie patelnia ma średnicę 28cm, jeżeli posiadacie mniejszą patelnię dobrze jest ciasto podzielić na 3 części i zrobić 3 pizze).
3 szkl mąki + 2 łyżki
1 szkl ciepłej wody
25g drożdży świeżych
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie: do małej miseczki wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy ok 1/4 szkl wody, zasypujemy 2 łyżkami mąki, odstawiamy na bok na ok 10min aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, resztę wody oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy i chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę i odstawiamy na 15-20min w ciepłe miejsce (przykrywamy ściereczką) do wyrośnięcia. 

W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy pozostałe składanki. U mnie był to ogórek konserwowy i papryka konserwowa pokrojone w kostkę, kukurydza z puszki, wędlina pokrojona w plastry, ser żółty i mozzarella też pokrojona w plastry, sos to keczup z dodatkiem ziół.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą część na blacie rozciągamy palcami na wielkość patelni, starając się, aby brzegi były w miarę równe. Nie podsypujemy mąką, chyba że naprawdę klei się do blatu to odrobinę. Patelnię stawiamy na palnik (u mnie duża patelnia na średniej wielkości palniku), chwilę nagrzewamy (nie moze być bardzo gorąca), wykładamy ciasto i pieczemy ok 2 min, należy sprawdzać czy już jest zrumieniona, jak będzie zrumieniona przewracamy na drugą stronę, zdejmujemy z palnika i nalewamy sos na pizzę, układamy dodatki, nakrywamy pokrywką (jak ktoś nie ma odpowiedniej pokrywki, patelnię można przykryć folią aluminiową. Wstawiamy ponownie na gaz, zmniejszamy płomień na średni i pod przykryciem smażymy ok. 2-3 min, aż ser zacznie się rozpuszczać, ale spód nie przypalać. Gotową podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Muszę ją wreszcie zrobić bo już kilka razy widziałam ją na fb:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować - jest inna niż z piekarnika :) fajna ciekawostka :)

      Usuń
  2. jest przepyszna! czesto robię ją "na szybko" bez odstawiania w ciepłe miejsce na 15min. U mnie sprawdza sie sos zrobiony z sałatki ogórkowej takiej sałatkowej ze słoika (robie sama ogórki, papryka, marchewka, cebula) +koncentrat pomidorowy + zioła prowansalckie. Na to wedlina i ser :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly