środa, 7 maja 2014

zupa koperkowa

Prosta, smaczna zupa. Idealnie smakuje ze świeżego młodego koperku.
Składniki:
woda (ok 2l)
porcja rosołowa (można zrobić na kostce rosołowej)
marchewka
ziemniaki (3-4 duże)
pęczek koperku
1 czubata łyżka śmietany 12-18%
1 płaska łyżka mąki
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
Przygotowanie: porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy szumowiny (ścięte białko), gotujemy ok 1h, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości, wówczas dodajemy koperek drobno pokrojony, śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do gotującej się zupy, doprawiamy do smaku. Gotowe!

2 komentarze:

Printfriendly