wtorek, 27 maja 2014

kalafior nadziewany mięsem mielonym

Pyszny i sycący obiad. Kalafior nadziewany mięsem mielonym, zapieczony w majonezie z serem żółtym. Można zjadać z surówką, lub też z dodatkiem ziemniaków. Polecam! Pomysł zaczerpnęłam stąd.
Składniki:
1 duży kalafior
500g mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebula
1 kajzerka
2-3 łyżki bułki tartej
jajko
2-3 łyżki majonezu
starty lub drobno posiekany ser żółty
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, sól
Przygotowanie: kalafior obieramy z liści, wykrawamy maksymalnie dużo środka (kaczana), ale tak, żeby nie oddzielić różyczek. Podgotowujemy w mocno osolonej wodzie na pół twardo (po zagotowaniu ok 4-5 minut), ostudzamy. W naczyniu mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę kajzerkę namoczoną w wodzie i odciśniętą, bułkę tartą, startą marchewkę, drobno pokrojoną cebulę, pieprz, vegetę i paprykę słodką. Gotowy kalafior nadziewany mięsem mielony, najpierw od spodu starając się jak najwięcej wcisnąć mięsa, a potem przewracamy na drugą stronę i delikatnie odchylając różyczki wypełnić mięsem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy majonezem i posypujemy startym serem, naczynie zakrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę w 200 stopniach. 

6 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszedł :) Robiłam jakiś czas temu podobny :) Był bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i pewnie smakuje wybornie ...jest już w moich ulubionych przepisach,pozdrawiam Hania.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci, wlasnie wczoraj piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie robię:)) z Twojego przepisu:)dam znać jak wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly