czwartek, 22 maja 2014

zupa ogórkowa

Prosta, tradycyjna zupa na ogórkach kiszonych.
Składniki:
woda (ok 2l)
porcja rosołowa lub kość schabowa
marchewka
ziemniaki (3-4 duże)
ogórki kiszone (kwaszone) u mnie ok 0,5kg, ale ilość zależy od kwaśności ogórków i od tego jaką zupę lubimy
1 czubata łyżka śmietany 12-18%
1 płaska łyżka mąki
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
Przygotowanie: porcję rosołową/kość schabową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy szumowiny (ścięte białko), gotujemy ok 1h, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości, wówczas dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, podgotowujemy ok 10-15min, śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do gotującej się zupy, doprawiamy do smaku. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Ulubiona zupa mojej siostry:)a że za 3tyg przyjedzie do Polski i do nas w odwiedziny to mam jej nagotować wieeelki garnek zupy ogórkowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam, tylko nikt u mnie jej nie je, więc od święta gotuję sama sobie :)

      Usuń

Printfriendly