sobota, 10 maja 2014

żeberka w sosie własnym

Podstawowy przepis na żeberka w sosie własnym. Smaczny, syty pomysł na obiad. Polecam!
Składniki:
żeberka (najlepiej jak są chude, wówczas sos nie będzie tłusty)
marchewka
duża cebula
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, liść laurowy, koperek
mąka
olej
Przygotowanie: żeberka myjemy, kroimy na porcje, podsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby mięso było zanurzone w wodzie i zagotowujemy, zbieramy szumowimy, na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę, liść laurowy i gotujemy całość do miękkości mięsa, ok 1,5-2godz. Następnie doprawiamy pieprzem, vegetą, papryką słodką, zaprawiamy mąką rozmieszaną z wodą, aby zagęścić sos, dosypujemy dużo koperku. Podajemy z ziemniaki, surówką lub innymi ulubionymi dodatkami. 

4 komentarze:

  1. takie najprostsze dania są najlepsze;) polecam moje żeberka dla odmiany w sosie musztardowo-koperkowym.pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zeberko-w-sosie-musztardowo-koperkowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za ciekawy przepis, przy okazji napewno skorzystam. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubię żeberka w sosie:) za to mój mąż nie lubi:( i dlatego rzadko je robię:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też są rzadko, bo tak samo jak u Ciebie, mąż średnio przepada, ale co jakiś czas musi się zmusić :)

      Usuń

Printfriendly