czwartek, 15 maja 2014

tort czekoladowo- chałwowy

Tort na bazie ciemnego biszkopty, masa z dodatkiem chałwy. Niezbyt słodki, świetnie komponują się smaku, kakaowego biszkoptu, masy chałwowej i kawy którą jest nasączony. Tort doskonały. A wierzch to moja inwencja twórcza, o czym później w przepisie....
Biszkopt z przepisu na biszkopt kakaowy rzucany.
Składniki:
5 jajek
⅔ szkl mąki pszennej
⅓ szkl kakao
¾ szkl cukru pudru
*** nie dodajemy proszku do pieczenia 
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy w małych porcjach cukier puder, żółtka (używając miksera). Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do ubitej masy (nie używamy miksera) łyżką / szpatułką delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 21- 23cm (na spód papier do pieczenia, nie smarujemy niczym brzegów). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40-45min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy w formie po blat z wysokości ok 50-60cm i wstawiamy do wyłączonego uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Brzegi ciasta oddzielamy nożem oraz kroimy na placki dopiero po całkowitym wystygnięciu. 

Krem chałwowy:
600ml śmietany 30-36%
2 opakowania serka mascarpone 500g
300g chałwy (u mnie waniliowa)
cukier puder do smaku - u mnie ok 1/3 szkl 
Przygotowanie: dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki mascarpone i cukier (pamiętajmy że chałwa jest słodka) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy chałwę rozgniecioną widelcem na bardzo drobno, mieszamy.  
Jeżeli chcemy wypełnić tylko środek tortu, bez wierzchu i boków to używamy połowę składników na masę.

Poncz do nasączenia biszkoptu, tym razem użyłam kawowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i ok 1 łyżeczkę cukru zalewamy odrobiną wrzątku po rozpuszczeniu dolewamy zimnej wody, tak aby całość to była szklanka ponczu.
** zamiast kawowego można użyć wody z cukrem i cytryną
Przygotowanie tortu: biszkopt dzielimy na 3 placki. Na paterze układamy jeden placek, nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, wykładamy krem, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, wykładamy krem i przykrywamy ostatnim plackiem, nasączamy. Jeżeli robiliśmy z całej porcji kremu to smarujemy brzegi i wierzch.
Moje wykończenie tortu to ciasteczka w czekoladzie (dostępne w Biedro...), całość posypałam kakao.

8 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wyglada, a widziałam fotke na grupie na fb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie ,i super pomysl z ciasteczkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam dwie lewe ręce i brak cierpliwości do zdobienia tortów dlatego łapię się łatwiejszych wersji przyozdobienia tortu, i też nie wygląda źle :) a ciasteczka są ulubionymi solenizanta więc wniebowzięty :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Cudny no i chałwowy:) a ja pędzę po przepisy na ciastka z pomidorem i mozzarella oraz po ślimaki z salami i żółtym serem na dzisiejszą imprezę:)kiedys mi je polecałaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadal polecam ciastka z pomidorami i mozzarellą i z salami :)

      Usuń
  4. Super:) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly