czwartek, 15 maja 2014

krokiety z kurczakiem, pieczarkami i serem

Krokiety nie należą do szybkich dań, dlatego u nas bywają nie za często. Dziś mięsna wersja z pieczarkami i serem, lecz równie dobrze można pominąć pierś z kurczaka i wówczas będą bezmięsne. 
Składniki na 12-15 krokietów:
12-15 naleśników (przepis na naleśniki)
400g pieczarek
2 duże cebule
podwójna pierś z kurczaka
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka
olej
2 jajka
bułka tarta
ser żółty
Przygotowanie: smażymy naleśniki, odstawiamy na bok. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju, przyprawiając papryką, vegetą i pieprzem. Jak już będzie usmażona, odstawiamy na bok. Następnie na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, przyprawiamy vegetą, pieprzem i papryką, pieczarki puszczą wodę i smażymy do momentu odparowania wody. Do usmażonych pieczarek dodajemy usmażoną pierś z kurczaka, mieszamy. Na naleśnika wykładamy ok 2 łyżki nadzienia, posypujemy serem, zwijamy jak na zdjęciu poniżej, tak postępujemy z każdym naleśnikiem. Gotowe krokiety maczamy w rozmąconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na złoto. Podajemy ciepłe. Smacznego!

4 komentarze:

Printfriendly