sobota, 21 grudnia 2013

bigos

W święta nie może zabraknąć bigosu. Receptur jest kilkanaście jak i nie więcej. Bigos można przygotować dużo wcześniej i powekować w słoikach,  lub też przygotować kilka dni przed świętami. W zależności od sposobu wekowania można go przetrzymywać od 2 tygodni nawet do pół roku. Mój bigos jest na bazie kapusty kwaszonej, z dodatkiem mięs, śliwek. 
Składniki na cały wielki gar:
2,5kg kapusty kwaszonej
1-1,5kg mięs i wędlin, u mnie wędzonki własnej produkcji (boczek), plus kiełbasa
2 duże cebule
kilka śliwek suszonych
1 jabłko
koncentrat pomidorowy 190g
przyprawy: cukier, vegeta, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, przyprawa do bigosu
2 łyżki masła
Przygotowanie: kapustę kwaszoną myjemy, odsączamy i kroimy drobniej, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tyle, alby się pokryła kapusta, dodajemy, drobno posiekane śliwki, starte jabłko na grubych oczkach, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, a w tym czasie podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę, dodajemy do kapusty. Gotujemy ok 1,5 godziny i po tym czasie dodajemy pokrojone mięso, dalej gotujemy do miękkości kapusty ( u mnie całkowity czas gotowanie wyniósł 4 godziny), jak kapusta zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wiadomo, że bigos czym częściej odgrzewany tym lepszy, można po ostygnięciu wstawić do lodówki, a na następny dzień znowu zagotować, wstawić do zimnego, na trzeci dzień znowu zagotować. Wówczas bigos przegryzie się i będzie miał lepszy smak. Ale pierwszego dnia też jest pyszny i nadaje się do spożycia. 
Przygotowany bigos można zawekować na dwa sposoby:

  1. do spożycia w 2-3 tygodnie: wrzący bigos przekładamy do słoików i odrazu zakręcamy, nie napełniamy całych słoików, zostawiamy 2 cm od góry wolnego, przewracamy słoik do góry dnem, stawiamy na świereczce i nakrywamy kilkoma ścierkami, zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem najlepiej wrzucić na patelnie i podgrzać.
  2. do spożycia nawet do pół roku: gorący bigos, przekładamy do słoików, zakręcamy, wstawiamy go garnka, na spodzie garnka układamy ściereczkę, a żeby słoiki nie pękły, zalewamy wodą całość, ale nakrętki mają wystawać ponad wodę. Tak gotujemy przez 30 min. 

2 komentarze:

  1. Bigos najlepiej smakuje w święta:) ja się tak nim objadłam,że ledwo oddychałam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, że niektóre potrawy to najlepiej smakują w określonym czasie, pomimo, że można przygotować je przez cały rok :)

      Usuń

Printfriendly