środa, 18 lutego 2015

pierogi z mięsem

Proste pierogi z mięsem, nadzienie wilgotne, smakowite, a ciasto mięciutkie. Najlepsze odsmażane z cebulką. 
Składniki na ok 90 sztuk:
Przepis na ciasto znajduje się również  TUTAJ
Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 całe jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 i 1/4 szkl mleka
Przygotowanie: wodę i mleko podgrzewamy tak, żeby było dobrze ciepłe, ale nie mocno gorące. Do miski wsypujemy mąkę, sól,dodajemy jajko i żółtka, oraz ciepłe mleko z wodą, a na koniec olej, ciasto mieszamy i wyrabiamy na elastyczną gładką masę. Od gotowego ciasta odkrawamy kawałek, a resztę zakrywamy folią, żeby nie wysychało i było ciepłe. Podczas wałkowania delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na odpowiednią grubość, jeżeli ktoś woli grubsze ciasto to spokojnie można takie rozwałkować, bo po ugotowaniu jest ono mięciutkie.

Farsz mięsny:
0,5kg karkówki w kawałku
1 duża marchewka
1 pietruszka 
2 cebule
liść laurowy, pieprz, vegeta (domowa vegeta), odrobina majeranku
Przygotowanie: karkówkę, marchewkę i pietruszkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 1,5h). Wyjmujemy mięso i warzywa, odstawiamy do ostudzenia. Wywaru w którym się gotowało NIE WYLEWAMY! Na patelni podsmażamy na oleju dwie cebule drobno pokrojone, zostawiamy do wystudzenia. Mięso i warzywa mielimy, doprawiamy vegetą, pieprzem i majerankiem, dodajemy cebulę i mieszamy, farsz musi być wilgotny dlatego dodajemy wywaru z gotowania. 

Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Przygotowane pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż wypłyną na wierzch i jeszcze minutkę, na średnim ogniu. Przekładamy na talerz jeden obok drugiego, żeby się nie skleiły, chociaż zaletą tego ciasta jest to, że pierogi bardzo rzadko się sklejają się ze sobą. 
Na wierzch gotowych pierogów można podać zeszkloną cebulkę, cebulkę z kiełbasą, lub cebulkę z drobno pokrojonym przesmażonym boczkiem. 

3 komentarze:

  1. Pierogi sa zawsze w modzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! A znajdę na stronie przepis na ruskie pierogi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a są i ruskie :)
      http://smakslodyczy.blogspot.com/2014/06/pierogi-ruskie.html

      Usuń

Printfriendly