Pomysł na syty, mięsny obiad. Karkówka z warzywami. Może być podana z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Składniki:1 kg karkówki w plastrach
1 cebula
2 spore marchewki
1 papryka czerwona
1 słoiczek koncetratu pomidorowego (180g)
1/3 szkl wody
odrobina mąki
przyprawy: pieprz, vegeta (domowa vegeta), papryka słodka, cukier
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy (kroimy w plastry), osuszamy, posypujemy vegetą, pieprzem i papryką słodką. Obtaczamy w mące i przesmażamy na odrobinie oleju (ok 1 minutę na jedna stronę), przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z odrobiną oleju wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewkę i paprykę pokrojone w cienkie paseczki, mieszamy i podsmażamy ok 2 minuty. Wszystko przekładamy do naczynia na usmażoną karkówkę. W szklance mieszamy, wodę z koncentratem, odrobiną cukru, papryki słodkiej, vegety i pieprzu, zalewamy mięso z warzywami. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Smacznego!
fajny przepis na karkówkę :) zapisuje;)
OdpowiedzUsuń