środa, 28 maja 2014

zupa truskawkowa

Sezon truskawkowy w pełni, więc na stole nie może zabraknąć zupy truskawkowej. A zimą można zrobić z mrożonych truskawek. Moje smaki z dzieciństwa (z owocowych zup jeszcze śliwkową jadaliśmy). Polecam!
Składniki:
woda (ok 1 -1,5 litra)
0,5 kg truskawek
dwie garście makaronu
cukier
3-4 łyżki śmietany 12-18%
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie: truskawki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy ok 20min, wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości, dodajemy cukier, śmietanę z mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody wlewamy na wrzącą zupę, chwilę zagotowujemy. Gotowe i smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly