wtorek, 27 maja 2014

ogórki małosolne

Sezon ogórkowy rozpoczęty, więc przepis na ogórki do zjedzenia w przeciągu kilku dni. Jednak moje ogórki wytrzymują max 2 dni, najbardziej lubię te z drugiego dnia, nie przepadam za ukiszonymi, dlatego robię niewielką ilość, ale częściej. 
Składniki:
ok. 1 kg ogórków gruntowych
2 litry wody
2 czubate łyżki soli
4-5 ząbków czosku
liście i kawałek korzenia chrzanu
koper
Przygotowanie: ogórki myjemy, obcinamy końcówki, do słoika, naczynia kamionkowego czy nawet garnka wkładamy liście chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, łodygi kopru, czosnek, układamy ogórki. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, mieszamy do rozpuszczenia zalewamy wrzątkiem ogórki i zostawiamy. Najlepiej jest położyć coś ciężkiego na ogórki, np mniejszy słoik , czy talerzyk tak żeby ogórki nie wypływały na wierzch, pozostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly