czwartek, 15 maja 2014

naleśniki - przepis podstawowy

Prosty przepis na cienkie naleśniki. Są różne szkoły przygotowywania ciasta na naleśniki, na bazie wody, wody gazowanej, z dodatkiem proszku do pieczenia i inne, ja zazwyczaj robię proste ciasto z jajek, mąki i mleka, dziś specjalnie na potrzeby bloga pomierzyłam ile czego dodaję, bo zawsze jest to na oko :)
Składniki na 12-15 naleśników o średnicy ok. 22cm:
4 jajka (wbite do szklanki zajmują 250ml)
2 szkl mąki pszennej (szklanka wielkości 250ml)
2 szkl mleka czyli 500ml
szczypta soli
olej
Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie mieszamy (ja używam blendera). Patelnię porządnie rozgrzewamy, delikatnie smarujemy olejem, ja robię to przy użyciu ręcznika kuchennego, który nasączam olejem. Wylewamy odpowiednią ilość ciasta, u mnie to jest 1 chochla, rozprowadzamy ciasto na patelni, czekamy aż naleśnik się usmaży, przewracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy, odkładamy na talerz, przy kolejnych naleśnikach nie stosuję oleju, dopiero po ok. 5 naleśniku patelnię ponownie smaruję olejem. Naleśniki układam jeden na drugi co zapewnia, że będą mięciutkie. 

4 komentarze:

  1. Ja wczoraj robiłam naleśniki :)
    Z dżemorem truskawkowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naleśniki fajna sprawa można zrobić dużą porcję i wykonać w kilku wersjach :) z dżemem truskawkowym bardzo często jadamy

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. u mnie naleśniki odkąd pamiętam się jadło i całe dzieciństwo i teraz dorosłe życie :)

      Usuń

Printfriendly