środa, 7 maja 2014

kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Łatwą opcją na syty obiad jest kurczak, można go przyrządzić na wiele sposobów, dziś proponuję zamarynować w miodzie i musztardzie. 
Składniki na 8 podudzi:
8 podudzi z kurczaka (mogą też być inne części)
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy (u mnie stołowa, może być inna)
2-3 łyżki oleju
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy na miski, w drugiej miseczce łączymy miód, musztardę, olej i przyprawy, wymieszaną mieszanką smarujemy kurczaka z każdej strony, zostawiamy na przynajmniej 2 godziny, przekładamy do naczynia żaroodpornego, lub blaszki i pieczemy przez ok. 1,2h w 180 stopniach, w połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę, jeżeli widzimy, że zbyt szybko robi się przypieczony, możemy zakryć folią. Podajemy z ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Smacznego!

4 komentarze:

  1. wyglądają bardzo apetycznie. Ja uda robię troszkę inaczej, nigdy nie dodawałam musztardy, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. masz rację wyszły rewelacyjnie :-) dodałam musztardę dość ostrą, ale lobię pikantne potrawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, fajnie, ze też Tobie posmakowały :)
      a z ostrością, to co kto lubi... mu mocno ostrego nie robimy, bo liczymy na to, że dziecko się dołączy do nas w jedzeniu - prawdziwy niejadek....

      Usuń

Printfriendly