środa, 7 maja 2014

blok czekoladowy z orzechami

Kolejny przepis na blok czekoladowy tym razem wzbogacony o orzechy i wafle, można dodać rodzynki.
Składniki:
250g margaryny /masła
1 szkl cukru
½ szkl wody
3 czubate łyżki kakao (jak ktoś lubi bardziej czekoladowe można dać więcej)
mleko w proszku (1 opakowanie 500g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
1 duża paczka herbatników (8 sztuk)
2 duże suche wafle
100g orzechów (u mnie migdały)
inne ulubione bakalie
Przygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, kakao, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku, masa ma być gęsta, dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki, wafle, orzechy rozdrobnione na mniejsze kawałki, oraz bakalie, mieszamy całą masę. Wąską formę wykładamy folią spożywczą, przekładamy masę, kilka razy uderzamy formą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Fajnie ci wyszedł.
    Kiedyś widziałam, że do blogu dodawali pianki marszmallow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do bloku można dodać wiele rzeczy :) pianki też fajny pomysł, ciekawe jak smakuje w całości

      Usuń
  2. Pysznie to wygląda muszę go zrobić)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly