piątek, 11 marca 2016

tort sernikowy o smaku truskawkowym

Kolejny przepis na tort, tym razem padło na sernikowy, wymyślony na potrzeby urodzin wielbiciela sernika na zimno.
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
1 opakowanie mascarpone (250g)
¾ szkl cukru pudru (gotową masę należy spróbować i w razie potrzeby dosłodzić, wszystko zależy od słodkości truskawek)
300g zblendowanych truskawek
3 czubate łyżki żelatyny
przygotowanie: twaróg mielimy 2-3 razy (można użyć blendera), żelatynę zalewamy 1/3 szkl wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się, odstawiamy, a w tym czasie, miksujemy mascarpone na najniższych obrotach miksera przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier puder i twaróg, zblendowane truskawki, miksujemy do momentu wymieszania wszystkich składników, wtedy na najwyższych obrotach miksera dodajemy cienkim strumieniem żelatynę.

Krem śmietanowy: 
300ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
1/4 szkl cukru pudru lub wg.własnych upodobań
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.

Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie: jeden placek biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy ostatnim plackiem biszkoptu, nasączamy, wy wykładamy reszte masy serowej. Wierzch i boki pokrywamy kremem śmietankowym. Boki tortu obsypałam posypką waflową, a na wierchu róże z kremu za pomocą szprycy. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, lub chociaż kilka godzin. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly