piątek, 29 stycznia 2016

kotlety mielone duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Prosty sposób na kotlety mielone, w sosie śmietanowo-pieczarkowym smakują znakomicie. 
Składniki:
kotlety mielone (mięso mielone, bułka kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta, jajko, przyprawy, bułka tarta, cebula, wymieszane i usmażone)
kilka pieczarek (jeżeli robimy do kotletów z pół kilograma mięsa to polecam ok 300-400g pieczarek)
duża cebula
100ml śmietany 30-36% (moze być również śmietana 18%, lecz ja wolę tą 36%, sos jest wówczas aksamitny)
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka, koperek
mąka
Przygotowanie: na patelni z olejem podsmażamy cebulę jak się zrumieni, dodajemy pieczarki, posypujemy vegetą, papryką i pieprzem, smażymy do momentu aż pieczarki ładnie się podsmażą. Do rondla wkładamy kotlety, dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, zalewamy wodą )wody nalewamy do połowy wysokości kotletów), gotujemy pod przykryciem przez 10min. Do przygotowanej śmietany dodajemy trochę wrzącego sosu z kotletów w celu zahartowania, mieszamy i wlewamy do kotletów. Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Dodajemy koperek. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i vegetą. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly