Nazwa sama w sobie nie przyciąga, ale jest na tyle kontrowersyjna, że chce się spróbować jak smakuje styropian. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Ciacho. W smaku ciasto przypomina bardziej sernik, jest wilgotne, nie za słodkie, z nutą kokosa. W moim domu zagościło na dłużej.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
1/2 słoiczka gęstego dżemu (najlepiej kwaskowatego - u mnie porzeczkowy)
Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie częsci. Jedną część wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy na spód formy (24x28cm). Formę z ciastem wstawiamy do lodówki.
Składniki na masę:
1 litr kwaśniej śmietany 12-18%
200 g wiórek kokosowych
5 białek
¾ szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach miksera dodajemy śmietanę i stopniowo pozostałe składniki. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.
Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, smarujemy dżemem, wykładamy przygotowaną masę. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta (tą z zamrażarki). Pieczemy w 190 stopniach, ok 1 godziny (grzałka góra dół). Ciasto najlepiej się kroi na drugi dzień. Smacznego!
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńmmm.. pychotka :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Polecam!
OdpowiedzUsuńWypas owiec Józefów