poniedziałek, 21 marca 2016

bułeczki cynamonowe (szwedzkie)

Coś dla wielbicieli cynamonu, proste drożdżowe bułeczki, mocno cynamonowe.
Składniki na ciasto (ok 20-25 małych bułeczek)
100ml mleka
2 i ½ szkl mąki
70g margaryny/masła rozpuszczonego lekko ciepłego
¼ szkl cukru
2 jajka
2,5 dag drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko nagrzewamy, do ciepłego dodajemy drożdże i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, masło, resztę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie cynamonowe:
50g masła
2 czubate łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i mieszamy.

Przygotowanie bułeczek: ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubość ok. 2-3mm na kształt prostokąta. Smarujemy rozpuszczonym masłem z cynamonem, posypujemy cukrem, zwijamy, kroimy na kawałki grubości ok 2cm. Układamy na blasze, zostawiając odstępy między bułeczkami, żeby miały miejsce na rośnięcie. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15min na ponowne wyrośnięcie. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem, możemy posypać samym cukrem lub zrobić kruszonkę. Gotowe bułeczki pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra dół) przez 15-20min lub do zrumienienia.

Składniki na kruszonkę:
1 czubata łyżka masła
3 łyżki mąki
1 ½ łyżki cukru
Przygotowanie: palcami łączymy wszystkie składniki do uzyskania piaskowej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly