piątek, 3 kwietnia 2015

mazurek kakaowy z bakaliami

Pomysł na wielkanocne mazurki, z masą z mleka w proszku z bakaliami.
Składniki na ciasto:
20dag mąki pszennej
1 jajko
100g margaryny/masła
2 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki (margaryna w temp. pokojowej), cukier. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do schodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5-7mm, wykładamy w formę o wielkości 20x20cm, brzegi ciasta wywijamy do góry, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25min, do zrumienienia.

Masa:
100g masła
¼ szkl wody
¾ szkl cukru
czubata łyżka ciemnego kakao 
200g mleka w proszku
Przygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, wodę, kakao, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku (najlepiej miksują mikserem, wtedy nie będzie grudek). Masę wylewany na przygotowany spód, wyrównujemy. 
Na wierzch układamy orzechy, żurawinę, rodzynki, płatki migdałów. 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam mazurka sama nie wiem dlaczego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nigdy nie było, od kilku lat dopiero robię, i każdemu smakują, bo nie są mega słodkie, bo z takimi kojarzą się mazurki :)

      Usuń

Printfriendly