piątek, 20 marca 2015

wafle kakaowe

Proste, smaczne, szybkie w wykonaniu.
Składniki:
4 suche kwadratowe wafle
125g masła (lub margaryny)
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao
ok. 250g mleka w proszku ("niebieskie", może być też odtłuszczone)
Przygotowanie: do rondla wlewamy wodę, wsypujemy kakao i cukier oraz dodajemy masło, zagotowujemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i do gorącego dodajemy mleko w proszku energicznie mieszając. Jeżeli zostaną grudki można użyć blendera, lub zostawić masę na 2-3 min i ponownie porządnie wymieszać, powinny się rozpuścić. Ciepłą masą smarujemy wafle na każdy wafel ok. 1/3 masy. Porządnie przyciskamy, układamy na wierzch papier do pieczenia, stawiamy coś ciężkiego (np. ganek z wodą) i pozostawiamy do wystygnięcia, następnie owijamy folią i ponownie stawiamy garnek i zostawiamy na kilka godzin. Kroimy w małe kawałki. Wafle można przechowywać ok 1 tygodnia w szczelnym pojemniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly