Prosty mazurek z jasną masą z mlekiem w proszku i słodkimi czekoladowymi, kolorowymi cukiereczkami.
Składniki na ciasto:20dag mąki pszennej
1 jajko
100g margaryny/masła
2 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki (margaryna w temp. pokojowej), cukier. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do schodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5-7mm, wykładamy w formę o wielkości 20x20cm, brzegi ciasta wywijamy do góry, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25min, do zrumienienia.
Masa:
100g masła
¼ szkl wody
¾ szkl cukru
ziarna z ½ laski wanilii
200g mleka w proszkuPrzygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, wodę, ziarna wanilii, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku (najlepiej miksują mikserem, wtedy nie będzie grudek). Masę wylewany na przygotowany spód, wyrównujemy.
Na wierzchu ułożyłam czekoladowe, kolorowe cukierki, równie dobrze można dodać co się chce.
Pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń