środa, 22 kwietnia 2015

drożdżówka z kruszonką

Najprostsza, najsmaczniejsza drożdżówka ze słodką kruszonką. 


Składniki:
1 i 3/4 szkl mąki (plus 1/2-1 szkl do podsypywania w czasie wyrabiania ciasta)
1/2 szkl ciepłego mleka
1 jajko
3 czubate łyżki cukru
2,5dag drożdży świeżych (1/4 kostki)
50g roztopnionego masła (1/4 kostki)
szczypta soli

Przygotowanie: w miseczce rozpuszczamy drożdże, cukier i łyżkę mąki w ciepłym mleku, zostawiamy na 10min. Do miski wsypujemy mąkę (1 i 3/4 szkl), szczyptę soli, jajko, masło i przygotowany rozczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Następnie obficie posypujemy blat mąką, przekładamy nasze wymieszane ciasto i zaczynami zagniatać, podsypując mąką do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przywierało do blatu i rąk. Następnie formujemy kulkę i wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h, w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie, formę do pieczenia - u mnie jest to tortownica 24cm, może być większa keksówka, smarujemy masłem i przekładamy ciasto, wyrównujemy i zostawiamy na 20-30min do ponownego urośnięcia. 

Składniki na kruszonkę:
5 czubatych łyżek mąki
4 czubate łyżki cukru
50g masła (1/4 kostki)
Przygotowanie: wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy między palcami.

Urośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem, w tym momencie można dodać rodzynki, żurawinę (wcześniej sparzone wrzątkiem), owoce, wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40min.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne drożdżowe ciasto, takie wyrośnięte i wilgotne, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaku i chyba dzisiaj zrobię 😁

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly